maanantai 19. kesäkuuta 2017

Tuokaa paljon ruokaa, no, kuka nyt haluis laihtuu?

Minkä kokoinen on normaali ruoka-annos? Vuosikausia liian isoja annoskokoja syöneenä minun on pakko vastata, etten tiedä yhtään. Kaikki ympärilläni olevat ovat aina syöneet (jopa erittäin) tuhteja annoskokoja tai sitten tupla-annoksen, oli kyseessä hyvin siro ystäväni taikka normaalikokoinen puoliso. En oikeasti tiedä, minkä kokoiselta normaalikokoisen ja normaalin järjen omaavan ihmisen ruoka-annos näyttää!

Kuntoplus kertoo, että samaa vikaa näyttäisi olevan muillakin ihmisillä. Lehden tehdessä artikkeliaan on samalla kyselty, minkä kokoinen on kyselyyn vastanneiden mielestä normaali pasta-annos. Tulokset vaihtelivat paljon, mutta useimmat olivat vastanneet sopivan annoksen olevan 250-300g pastaa. Tämä nautitaan vielä tietysti lisukkeiden kera kuten lounaalla/päivällisenä on tapana. Vastaus on pahasti väärin - normaalina pidetty annos on jopa yli puolet isompi siihen nähden, mikä olisi suotavaa! 

Otetaanpa esimerkki, vaikka se monelle tuttu makaroni. Yksi normaalikokoinen annos makaronia on keitettynä noin 140g (FatSecretin mukaan). Yksi 140g annos sisältää 220kcal. Jos me yli-isoja annoskokoja naatiskelevat syömme yhdellä aterialla noin 300g keitettyä makaronia, pelkän makaronin osuus lounaasta tekee yhteensä ~550kcal. Yli viisisataa kaloria ja yli 100g hiilihydraattia ja kaikki ainoastaan makaronista! Kuntoplussan samaisessa artikkelissa onkin hienosti kerrottu, mitä tapahtuu vuodessa jos Kaija Keskivertonainen syö 300g makaroniannoksiaan päivittäin. Kiloja tulee 11kg lisää! Ei siis ihme, että kiloja kertyy vauhdilla ihan huomaamatta jo kotiruoallakin, kun lounaan kaloreiksi saamme helposti 1000 kastikkeineen ja salaatteineen. Yhdellä ainoalla lounaalla saamme siis apauttia puolet päivän kalorintarpeestamme. Eli ei se lihavuus aina ole mäkkärin autokaistalta ja irtokarkkihyllyltä saatu. Ylipainoa edesauttaa mukavasti jo harmittomana pidetty monipuolinen kotiruokakin.


Koska en omista keittiövaakaa (liekö ihan harkitsemisen arvoinen kuitenkin jossain vaiheessa), olen mielestäni keksinyt ihan kätevän ratkaisun yrittää opetella edes jotakuinkin normaalit annoskoot. Ostin viikko sitten kolme eri tilavuuksista kannellista eväsrasiaa - 0,5L menee töihin, koska täytän sen aina kasviksilla, juureksilla ja/tai salaatilla ilman mitään kastikkeita tms., joten koen, että voin syödä huoletta sen 5dl verran niitä. 2,5dl ja 1dl rasiat sitten jäivät kotikäyttöön. Pienemmällä mittaan lautaselle pasta/peruna-annokseni sekä mahdollisen kastikkeen, isomman täytän salaatilla tai kasviksilla. Ensimmäiset päivät tunsin selkeästi nälkää ja oli muutenkin jotenkin vajavainen olo. Tässäkö se ruoka-annos todella oli? Eikä edes santsia saa? Sitten yritin kääntää asian toisin päin: lautasella oli enää kolmasosa siitä määrästä, minkä normaalisti olisin syönyt ja se näky oli jopa vähän järkyttävä. Vatsalaukkuni lienee siis todella venynyt vuosien jättiannoksien nauttimisesta, koska aikaisempi kolminkertainen määrä ei ollut tehnyt edes totta puhuen tiukkaa.. 

Tiskiähän tässä tulee ylimääräistä, jos nyt jotain negatiivista haluaa sanoa. Joka päivä en myöskään syö töiden jälkeen kotona mitään (lämmintä ruokaa), koska kelit ovat olleet niin kuumat ettei ole tehnyt mieli edes syödä mitään, mutta kyllähän mieltä taas lämmitti kun vaaka näytti puolivälikuun painoksi 75,7kg 😊 Vaa'asta loppui sopivasti patterit, joten nyt aion pyhittää seuraavaksi ajatukseni  kokonaan annoskokojen pienentämiseen ja uuden, normaalin ruokamäärän sisäistämiseen. Ehkä joku päivä pystyn ottamaan normaali annoksen ruokaa lautaselle ilman apukeinoja.

12 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus! Onpas yllättävää, miten arviot menevät noin pahasti pieleen monilla. Itselläni ongelma on toisin päin, tulee syötyä ihan liian vähän, vaikka ehkä tietäisikin kuinka paljon oikeasti pitäisi syödä. Keittiövaaka on ollut täällä jo pitkään käytössä ja todella kätevä apu oikean määrän mittaamisessa, ainakin alkuun ennen kuin silmä tottuu näkemään paljonko sitä saa syödä :)
  Hyvä idea on tuo rasioihin "mittaaminen". Varmasti sekin auttaa tuossa annoskoon hahmottamisessa. Ja en usko että menee kauan ennen kuin vatsakin tottuu pienempään annokseen. Ja sitten saa syödä useammin, kun syö pienempiä annoksia ;)

  Ps. Yleensä tulee luettua blogeja puhelimella, eikä ulkoasut aina pääse täysiin oikeuksiinsa. Nyt tietokoneella lukiessa on pakko sanoa, että sun blogilla on tosi upea ulkoasu! Minun taitoni ei ikinä riittäisi tällaiseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla ja kiitos taas kivasta kommentista! ☺

   Mistä ja minkälaisen keittiövaa'an olet ostanut? Oon viime aikoina pohtinut sen hankkimista vakavasti, helpottaisi mm. leipomisessa kun ei tarvitse alkaa miettimään grammoja deseinä.

   Joo pitäisi muistaa, ettei elämä rajoitu mitenkään annoskokojen suhteen - kun oppisi ne pienentämään tai edes normalisoimaan, niin sittenhän sitä saisi olla syömässä useammin kun mitkään rajat ei pauku pienemmistä annoskoista. Ja mikäänhän elämässä ei ole tyydyttävämpää kuin syöminen :D

   Hei vau, kiitos, kiva saada palaute ulkoasustakin! Jokunen tunti sitä on tullut koodailtua ja edestakas vänksläiltyä ja muutettua parempaan, nyt alan itsekin olla tyytyväinen. Itse taas olen vähän vanhoillinen ja seuraan vain tietokoneen kautta, koska puhelimeni on niin vanhaa älymallia, että mikkään ei oikein sillä meinaa toimia ja supernaarmuinen näyttö ei tee esim. kommentin kirjoittamisesta kovinkaan helppoa. Näyttää usein mun tekstaritkin siansaksalle :D

   Poista
  2. Kiitos kivasta vastauksesta! :)

   Mun keittiövaaka on parin vuoden takaa, aivan perusmalli, muistaakseni ihan prismasta ostettu! Pari kymppiä siitä tuolloin maksoin, eli ei ollut edes kallis :) Voin suositella! Hyvin on toiminut.

   Ja hei pikkuhiljaa, ainakin hyvin tiedostat omat sudenkuoppasi ja vain siten niitä voi muuttaa :) Ja allekirjoitan kyllä, että syömistä parempaa ei ehkä ole :D

   Tietokoneella on kyllä parempi seurailla, pitää varmaan itsekin useammin alkaa käyttää tätä tietokonemallia, ettei mene hienot ulkoasut ihan sivu suun ;)

   Poista
  3. Ja kiitos omastasi blogissasi, nauroin vastaukselle maha kippurassa :D

   Jahas, täytyypä tutkiskella näitä peruskauppoja josko löytyisi vaakaa kerran ei tuon kalliimpia ole! Olen pelännyt sitä vähän siksikin, kun se tuntuu rakettitiedelle noi grammat ja muut, mutta jos jossain ohjeessa on selkeä annoskoko, niin silloin on helppo punnita.

   Hah, joo kannattaa ihmeessä, muuallakin on paljon kaunista katsottavaa :D

   Poista
 2. Mä luin jonkun vastaavan jutun annoskokoihin liittyen joku kuukaus sitten ehkä. Se on tosiaan aika jännä miten vähän ruokaa oikeasti saa syödä kerralla... siis kun ei varmaan oo koskaan ees nähnyt normaalia annosta. :D ja vaikka otan omasta mielestäni pienen annoksen, niin siinä on todennäköisesti kcaleja jotain 700, ainakin jos haluan että se maistuu joltain... Mulla on kyllä keittiövaaka, mutta ei se kauheesti auta, kun ei tiedä oikeita annoskokoja. :P Siis jos tiedän, että pastaa saa ottaa n. 140 grammaa, niin mistä tiedän paljonko saan ottaa jotain omatekemääni kastiketta, jonka kalorimäärän laskemiseen mun matikkapää tai kiinnostus ei riitä? Kyllä se vaa'an käyttö silti varmaan vähän pienentää annoksia. Että ei kait se ihan turha vehje ole. :) Ja mulle on tässä vaiheessa plussaa kaikki joka on vähemmän kuin ennen, vaikka oiskin edelleen liikaa.

  Et viittis heittää kuvia ennen ja jälkeen annoksista? Se vois havainnollistaa asiaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaa, muistatko mistä luit? Kuukleilin nimittäin aika paljon sanoilla "normaalikokoinen ruoka-annos" ja muut väännökset, mutta todella vähän tuli mitään tietoa, joka olisi helpottanut sen oikean annoskoon ymmärtämisessä!

   Oon jopa vähän nolona, miten viduralleen minun annoskoot on ollut "normaalista".. :D Vanessalle tuossa vastasinkin, että itselle myös kaikki grammat sun muut on ihan rakettitiedettä, mutta jos jossain esim. reseptissä on selkeästi tuo annosoko mainittu, niin sitten se vaaka voisi olla vallankin kätevä. Joo ja mulla on onneton matikkapää myös: jos ilmoitetaan, että (heitän lukemat nyt ihan päästä) 1dl kuivaa makaronia on 100kcal ja se vastaa keitettynä 150g eli kaloritkin muuttuu keittämisen myötä, niin en minä siitä osaa laskea, paljonko vaikka kaloreita tuli sitten oikeasti syötyä. Nuudelipaketinkin todellinen kalorimäärä on samalla tapaa ihan yhtä hepreaa! Eikö sitä määrää voi kertoa siitä keitetystä versiosta suoraan?
   Ja sitten se vesikin ilmeisesti vaikuttaa vielä lisää.. Arvaa vaan kuinka kauan noitakin lukemia tässä postauksessa pyörittelin päässäni - ja varmaan silti vähän vielä heittää :--D

   Itseasiassa mun piti ottaa tästäkin päivästä kuva tähän postaukseen juuri "ennen ja jälkeen" tyylisesti, mutta unohdin niin eksyin taas Pixabayhin katsomaan sitten kuvia. Vanha pää kesät talvet.. Täytyy ehdottomasti ne kuvat ottaa, niin näkee itsekin sen vielä konkreettisemmin sen eron kuin vain lautaselta katsottuna (ja ompahan jotakin mistä muistin virkistämiseksi katsella).

   Kiitos kommentistasi ☺

   Poista
  2. En kyl muista :/ eikä oo missään sivuhistoriassakaan enää niin vanhoja.

   Hahah mulla on kans todella hatara matikkapää, en ees rupee mihinkään missä pitää pyöritellä numeroita xD mä en kans tajua tota, että miks ei voi ilmottaa noita kalorimääriä selkeästi...

   Poista
  3. Arvaa vaan miten paljon tuskailin lukion kertaavassa matikassa keväällä (sain siitä 52% oikein ja varmaan suurimman osan vain siksi, kun sain kädestä pitäen apua isältä ja kavereilta) ja nytkin skippaan matikan kursseja koko ajan eteenpäin.. "jos sitten syksyllä/ensi vuonna/viimeisenä vuonna.." :'D

   Poista
 3. Hyvän mittaustavan ruuille olet löytänyt :)
  Minulla on Lidlistä ostettu keittiövaaka joka maksoi reilun kympin. Itsellä on kyllä pitkään ollut tiedossa minkä verran ihminen saa syödä ja juuri annoskoot. Käytännön toteutus on vaan hataralla pohjalla ja mieliteot vie mennessään ajottain.
  Hieno tulos painossa, onnea!
  -Laura-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän ne normaalit annoskoot näkisi? Olen nuo omaat mittakuppini ottanut ihan summamutikassa, ei mitään käryä onko sinnepäinkään :D tässä tilanteessa on parempi mitä vähempi, mutta toisaalta en halua liian vähääkään syödä, dieetteihin kun en usko :)

   Ahaa, täytyypäs katsoa sitten ihan Lidlikin, tosin tuntuu ettei meidän liidelissä ole ikinä mitään.

   Kiitos - painon tippuminen etenee kuten viime vuonna; alaspäin on suunta kiitos kulutuksen, nyt pitäisi vaan saada se sitten pysymään siinä myös töiden jälkeen oppimalla normi annoskoot.. ☺

   Kiitokset taas kommentista Laura!

   Poista
 4. Aivan mainio postaus! Itsellä uusien linjojen löytäminen ihan hakusessa vielä ja vaikka ruoka-annokset ovat terveellisiä paino ei laske ja varmasti syy annoskoossa. Mies syö kuin hevonen, aina myöhään illalla, ja tästähän löytyykin hyvä sohvamässäysseura aina itselle :/! Olen alle 160cm pitkä, joten santsaus ja rekkamiehen satsit näkyvät nykyään mahtavasti "valeraskautena" eli hienona kumpuna.
  Voisi olla kyllä täälläkin ideaa etsiä valmiit kipot, joilla mittaisi annoskoon, koska perusterveellistä kotiruokaa kokkaan jo lähtökohtaisesti.
  Mikäli vaan täältäkin löytyy vinkkejä tai tukihenkilöitä auttamaan allekirjoittanutta alkuun kirjoittelemalla vaikka vaan kuulumisia, otan avun ilolla vastaan! 8viiikkoa uuden asian toistoa saa siitä jo juurtumaan tavan, tähän siis aluksi tähtäys, jotta pääsisi vanhoista tavoista eroon.
  t. aloittelija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika minullakin, että kun mies aloittaa mussuttamise illalla, niin itse siinä on sitten monesti hengessä mukana!

   Unohdin välillä nuo kipot kokonaan, koska aloin luonnollisesti valita pienempää annoskokoa normaalista reilusta annoksestani. En varmasti vieläkään täysin ole löytänyt sitä oikeaa annoskokoa, mutta varmasti siellä suunnilla ollaan. Parhaimmillaan nuokin koot tuntui kamalan isolle varsinkin lautaselle laitettuna, mutta toisaalta tuo päivän kulutus oli sitä luokkaa, että annoin anteeksi, kun paino kuitenkin tippui. Nyt kun loppui työt ja alkoi taas opiskelujakso eli kulutus tippui taas, olen siirtynyt kuppien käyttöön, jotta oppisin taas näkemään sen normaalimman annoskoon. Vaikeinta on kuitenkin olla santsaamatta! :D

   Hei tervetuloa mukaan! Nyt olen taas palannut blogin pariin, joten toivottavasti löydät jos et ihan vinkkejä, niin edes vähän ajateltavaa omaan tilanteeseesi :) Kertoile ihmeessä, jos jokin askarruttaa, niin mietitään yhdessä, tsemppikaverit ei ole koskaan liikaa!

   Poista